Meny
Kjøkkensjefen - catering i Tromsø Kjøkkensjefen - catering i Tromsø Kjøkkensjefen - catering i Tromsø Kjøkkensjefen - catering i Tromsø

Solboller

Hjemmelagde solboller er enkle å lage. Kan du lage hveteboller, kan du lage dine egne solboller også. Du begynner med en hvetedeig som heves på vanlig måte. Deretter lages boller med fyll som frityrkokes i stedet for å steikes i ovnen. Syns du det er skummelt å koke bollene i olje, kan du fint lage vanlige hveteboller med fyll i steikeovnen– se tips nederst.

SolbollerOppskrift på tradisjonelle solboller

  • 100 g smør
  • 2 dl fløte eller helmelk
  • 1 pk gjær
  • 4 egg
  • 4 ss sukker
  • 2 ts bakepulver
  • 2 ts vaniljesukker
  • 1/2 ts kardemomme
  • ½ ts salt
  • 600 g hvetemel

Fyll:
bringebærsyltetøy eller vaniljekrem

Til frityrkoking:
smult eller olje (mais-, soya- eller solsikkeolje)

Dryss:
sukker eller melis

Fremgangsmåte

  1. Smelt smør, tilsett melk/fløte og varm væsken opp til 37 grader.
  2. Smuldre fersk gjær i bakebollen og hell på væsken (tørrgjær tilsettes sammen med hvetemelet).
  3. Tilsett sammenvispet egg, salt, sukker, kardemomme, bakepulver, vaniljesukker og hvetemel.
  4. Elt til en smidig deig som er blankere og litt fetere enn vanlig hvetebolledeig. Deigen skal heves til ca. dobbel størrelse. Dekk til bakebollen og sett til heving i 40-45 min.
  5. Ta deigen over på benken og kjevle ut til et rektangel som er ca. 2 cm tykk.
  6. Merk av ca. 20-24 ringer på den ene halvdelen. Bruk et glass eller en kopp som er ca 5-7 cm i diameter.
  7. Legg en spiseskje fyll midt på hver ring og brett den andre deighalvdelen over. Trykk ut passe store boller med et glass som har butt kant – hvis du bruker en kakeform som har skarpe kanter, kan bollene åpne seg under kokingen. En butt kant derimot presser kakene sammen. Trykk dessuten kantene godt sammen med fingrene.
  8. Legg bollene på et brett og dekk dem til med et klede. La bollene etterheve til knapt dobbel størrelse i ca. 20 minutter. La dem ikke heve for mye, da kan de falle sammen.
  9. Varm olje eller smult i en gryte (se tips lenger ned), legg 2-3 boller i den varme oljen/smulten, snu bollene under kokingen slik at de blir gyllenbrune på begge sider.
  10. Ta opp bollene med en hullsleiv og legg på dobbelt lag med kjøkkenpapir slik at de kan renne av seg. Deretter trilles bollene i sukker eller melis. Man kan også la bollene avkjøles helt og sprøyte melisglasur eller sjokoladeglasur over bollene.

3 smarte tips for steiking i olje/smult:

  1. Husk å alltid ha et lokk i nærheten når du steiker i olje eller smult. Tar det fyr legger du raskt lokket over kjelen.
  2. Du vet at oljen/smulten er varm nok når det bobler rundt skaftet på en tresleiv som settes ned i fettet.
  3. Ikke legg for mange boller i gryten av gangen, da vil temperaturen falle og bollene bli rå.

Slik lager du solboller uten smult

Du kan fint lage glade solboller som ikke er kokt i smult. Begynn med din favoritt-hvetedeig, eller kjøp en ferdigpakke i butikken. Slik går du frem:

  1. Rør sammen deigen og la den etterheve.
  2. Deretter kjevler du ut bolledeigen og stikker ut passe store rundinger.
  3. Legg ca. en spiseskje med fyll midt på bollen. Du kan variere fyllet etter smak og behag. Prøv syltetøy, vaniljekrem, sjokolade, mandelmasse eller aprikosmarmelade. Legg en ny runding over som et lokk og klem godt sammen. Det er viktig at skjøtene blir tette, ellers vil fyllet tyte ut under stekingen.
  4. Sett bollene til heving under et klede.  Det kan ta litt lengre tid enn vanlig før de når ca. dobbel størrelse.
  5. Pensle bollene med egg, og stek dem i ovnen etter anvisingen i oppskriften.
  6. La bollene avkjøle seg på rist. Når de er avkjølt kan de pyntes med melis eller med smeltet sjokolade. Kjøkkensjefens favoritt er boller med vaniljekrem og med sjokoladetrekk på toppen.

Lykke til!

Hilsen Steven.